На 18-ти  май 2022 г. Пристанище Бургас ЕАД отбелязва 119

...
На 18-ти  май 2022 г. Пристанище Бургас ЕАД отбелязва 119
Коментари Харесай

На 18 май: Пристанище Бургас става на 119 години и подарява разходка с катамаран

На 18-ти  май 2022 година „ Пристанище Бургас ” ЕАД отбелязва 119 години от откриването му за комерсиално мореплаване. Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 година и няколкогодишно строителство трансформират тогавашните дървени скели на бургаския бряг в  първото модерно българско пристанище. Откриването на пристанището е обвързвано с икономическо израстване на Бургас и способства за превръщането му в един от главните региони на страната и врата към света. 

През годините образът на бургаското пристанище се трансформира – усвоени са нови територии, издигнати са съвременни терминали. Днес в най-големия пристанищен регион в страната работят държавен и частни пристанищни оператори. Обработват се артикули и товари, които обслужват стопанските системи на Югоизточна България, прилежащите балкански страни и черноморски страни. 

Обновлението на терминал „ Бургас Изток - 1 ”, който e опериран от държавния оператор „ Пристанище Бургас ” ЕАД, през последните години е осезаемо. Новата функционалност, обвързвана със Зоната за публичен достъп, е неразделна част от развиването на врата. Безпроблемното реализиране на товаро-разтоварната активност и развиването на Зоната за свободен достъп са залегнали и в плана за нов общоприет проект на Терминала, към който се сплотиха страна, локална власт и специалисти.

Празничният ден на бургаския порт е отдаден на жителите на Бургас. Ръководството на пристанището подарява морска разходка на жителите на града. Най-новият туристически катамаран „ Бургус ” ще направи два курса по красивото бургаско крайбрежие.  Първият курс е с начало 11:00 часа, а вторият в 13:00 часа. Отпътуването е от втория пасажерски терминал „ Магазия 1 ” /от където потеглят всички туристически корабчета/. Предварителното записване на жителите за  морските екскурзии ще става на 16-ти и 17-ти май на телефон 0882 00 41 24, до запълването на позволения потенциал на кораба.

" По време на празника на Пристанище Бургас имаме достойнството да бъдем домакини на представянето на интернационалния производител на експедиционни яхти Bering Yachts. Компанията е записана в Северна Каролина, Съединени американски щати, с офиси във Флорида, Монако, Лимасол. Bering стартира да стори своите яхти в Китай, а през 2017 година реалокира производството си в Турция. Бургас ката морска общественост оказа ефикасна логистична поддръжка на Bering Yachts да изберат корабостроителницата в нашия град за своя нова база. Първите стъпки в тази тенденция към този момент са направени. Инициативата ще подкрепи развиването на яхтинга в нашия град, а и ще обезпечи работни места за квалифицирани експерти в региона на строителството на яхти и суперяхти ", споделят от Пристанище Бургас.

Яхта на компанията ще дебаркира в бургаското пристанище на 16 май на 4-то корабно място, до Магазия 1.  На 18 май от 10:00 часа до 13:00 часа за жителите ще има обезпечен свободен достъп за разглеждането ѝ.

В 10:30 часа в „ Магазия 1 ” ще се състои  представянето на компанията Bering Yachts от нейния управителен екип.

И в комплицираните времена за международната, районна и българска стопанска система, Пристанище Бургас намира своя път на дълготрайно сполучливо развиване, както в главната си активност - обработка на товари и пасажери, по този начин и в трайното социализиране, разширение на територията и обектите  за  обществено, научно-образователно, конгресно, фестивално, спортно и туристическо прилагане. Поздравяваме всички сегашни и някогашни пристанищни служащи, които са съдействали за развиването на врата, неделима част от град Бургас !

Програма за тържеството на 18 май 2022 година:

10:00 часа – 15:00 часа – „ Кула на Фаропазача ”- свободни посещаване в посетителския център  за жители и посетители на Бургас.

10:30 часа  –  „ Магазия 1 ” – тържествена част.

Музикален привет от група „ Вълнолом ” – към пенсионерски клуб на пристанище.
Поздравления от изп. шеф на „ Пристанище Бургас ” ЕАД Диян Димов и на гостите на тържеството.
Представяне на компания „ Bering Yachts ”от Алексей Михайлов, Президент на компанията 
Яхта на компания Bering ще бъде позиционирана на 4-то корабно място и ще бъде налична за визити на жителите и формалните лица, посетители на тържеството от 10:00 до 13:00 часа

11:30 часа - тръгване с хибриден еко катамаран „ Мави ” до остров „ Света Анастасия ”, на формалните лица.

11:00 часа и 13:00 часа – „ Магазия 1 ” – два курса на транспортен съд „ Бургус ” – безвъзмездна морска разходка за жителите на Бургас по крайбрежието. Телефон за резервации: 0882 00 41 24.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР